Ditt syn

Synsundersøkelse for barn

Hvordan foregår synsundersøkelse for barn?

Når dere kommer til synsundersøkelse for barn får dere et ark med spørsmål om barnets syn, generell øyehelse og familiehistorikk.

I synsprøverommet snakker vi først om årsaken til besøket. Videre undersøker vi Visus (hvor godt barnet ser på avstand og nært). Dette gjør vi ved å fremstille bokstaver, tall eller figurer til barnet, som de skal lese høyt. Synsundersøkelsen er alderstilpasset.

Synsundersøkelsen består av vurdering av synsskarpheten, samsyn, fokuseringsevne, finmotorikk og ikke minst undersøkelse av øyehelsen.

Samsyn

Vi undersøker samsynet uavhengig av aldersgruppe, men dette er spesielt viktig hos barn og unge. Undersøkelse av samsynet hos oss inkluderer: hvordan de to øynene dine samarbeider, fokuseringsevne, finmotorikken av øyet, persepsjon og ikke minst enkel vurdering av leseferdigheten til barnet.

Hvorfor bruker vi øyedråper på barn?

Alle barn/unge under 18 år og de som har plager får diagnostiske øyedråper. Dette fordi barn/unge har tendens til å maskere bort en del langsynthet. Noe som er enklere å oppdage når vi drypper øynene med diagnostiske øyedråper.

Normale bivirkninger er uklart syn på nært og store pupiller (det svarte området i øyet) som vil vare ut dagen. Vi anbefaler at barnet slapper av etter synsundersøkelsen. Hvis det er sol ute, er det lurt å ta med solbriller/caps.

Må vi til øyelege først?

Du må ikke til øyelege først, hvis det er behov for videre øyehelseundersøkelse, henviser vi barnet til lokal øyelege.

Synstrening

I noen tilfeller holder det ikke med bare briller, når det gjelder behandling av syn, spesielt samsyn. Da tilbyr vi synstrening som gjennomføres både hjemme og på kontoret hos din optiker. Synstreningen kan være manuell (utstyr som du kan låne med hjem, inkl. forklaring på hvordan øvelsene skal gjennomføres) eller på data også kjent som databasert synstrening.

10 tegn på at barnet ser dårlig

  1. Barnet klager over uklart syn
  2. Barnet lukker ofte ett øye om gangen
  3. Barnet blir fort sliten ved nærarbeid
  4. Barnet er lyssky- ubehag ved skarpt lys
  5. Barnet klager ofte over hodepine
  6. Barnet ser ikke objekter på avstand, selv når de blir pekt ut
  7. Barnet klager over doble eller hoppende bokstaver
  8. Barnet unngår lesing eller nærarbeid
  9. Barnet myser mye
  10. Barnet har vanskeligheter med å sitte stille eller konsentrere seg

Hvis du lurer på noe eller ønsker å bestille time, ring oss på tlf.: 64809800 eller bestill time på nett her.